Şirket İçi Beceri İhtiyaçları Değerlendirme Klavuzu

Şirket İçi Beceri İhtiyaçları Değerlendirme Klavuzu

par seval iskender,
Nombre de réponses : 0

Değerli Şirket Temsilcilerimiz,

Çok Kıymetli EULEP projesi paydaşlarımız,

"Şirket İçi Beceri İhtiyaçları Değerlendirme Klavuzu" nu test etmenizi/incelemenizi müteakip buradan erişebileceğiz geri bildirim formunu 1 NİSAN 2026 tarihinden evvel doldurarak bu klavuzu geliştirmemize katkı sağlarsanız müteşekkir kelacağız.

(Geri bildirim formu bağlantısı:  https://forms.office.com/r/3dNZ1tdp6y)

Klavuz hakkında özet bilgi aşağıda sunulmaktadır.

Klavuz ve eklerine Türkçe ve İngilizce olarak buradan erişebilirsiniz. 

TOBB olarak Türkiye adına ülke lideri olduğumuz “Mesleki Mükemmelliyet Merkezleri projesi (EULEP)” kapsamında 8 ülke kurumları ile birlikte 4 yıldır çalışmaktayız. Yapay Zeka ve Sanal Gerçeklik uygulamalarının ne olduğu, işyerlerlerinde nasıl ve nerelerde güvenli bir şekilde kullanılabileceği, özellikle KOBİ’lerin hangi ihtiyaçlarına cevap verebileceği verimliliği nasıl artırabileceği gibi konularda muhtelif çalışmalar yaptık, eğitim içerikleri geliştirerek ülkemiz KOBİ’lerine katkı sağlamayı hedefledik.

Bütün bu çalışmalara ve eğitimlere buradan EULEP sayfasından erişmeniz mümkündür.

KOBİ’lere faydalı olabileceği düşüncesiyle yaptığımız çalışmalardan biri de Yapay Zeka ve Sanal Gerçeklik alanlarında şirket içi “Beceri İhtiyaçları Değerlendirme Klavuzu” olup çalışmanın İngilizce ve Türkçe versiyonları ekte takdim edilmiştir.

Bu Klavuz beceri ihtiyaçları analizinin ne anlama geldiğini, ne işe yarayacağını ve nasıl yapılacağını muhtelif ülkelerden örnekler vererek anlatmaktadır. Ayrıca Klavuz ekinde şirketinizin kullanımına sunulan araç setleri 8 adet kontrol listesi olarak sunulmuştur. 

Sizlerden ricamız bu klavuzun işinize yarayıp yaramayacağınızı kontrol listelerini kullanarak test etmeniz ya da incelemenizdir.

Klavuzu test etmenizi/incelemenizi müteakip buradan erişebileceğiz geri bildirim formunu 1 NİSAN 2026 tarihinden evvel doldurarak bu klavuzu geliştirmemize katkı sağlarsanız müteşekkir kelacağız.

(Geri bildirim formu bağlantısı:  https://forms.office.com/r/3dNZ1tdp6y)

Beceri İhtiyaçları Değerlendirme Klavuzu ve Araç Seti Kontrol Listeleri Hakkında Özet Bilgi

“Beceri İhtiyaçları Değerlendirme Klavuzu” iş dünyasında AI/VR'nin uygulanması bağlamında işgücü becerilerini değerlendirmek ve eğitim ihtiyaçlarını belirlemek için pratik ipuçları ve araçlar sunmaktadır.

Şirketteki herkesin bir AI/VR uzmanı olması gerekmediğini anlamak önemlidir. AI/VR'nin başarılı bir şekilde benimsenmesi için gerekli yetkinlikler, belirli işlev ve sorumluluklara göre çeşitli roller ve departmanlar arasında stratejik olarak dağıtılmalıdır. Etkili bir AI/VR entegrasyonu için, organizasyon genelinde AI/VR hakkında genel bir anlayışın yanı sıra kilit rollerde uzmanlık bilgisi de hayati önem taşır.

Uygun becerileri uygun rollerle eşleştirerek, şirketler AI/VR teknolojilerinden tam olarak yararlanabilir ve iş operasyonlarına sorunsuz bir şekilde uygulanmasını ve entegre edilmesini sağlayabilirler.

Beceri İhtiyaçları Değerlendirmesi Nedir?

Beceri İhtiyaçları Değerlendirmesi kuruluşların mevcut ve gelecekteki yetkinlik ihtiyaçlarını belirlemek için kullandıkları sistematik bir süreçtir. Mevcut beceri, tutum ve bilgi düzeylerini değerlendirir ve işgücünün iş hedeflerini etkin bir şekilde gerçekleştirebilmesi için gerekli olan mevcut ve istenen performans düzeyleri arasındaki farkları belirler..

Benzer şekilde, eğitim ihtiyaçları analizi, bir işte mevcut ve istenen bilgi, beceri ve yetkinlikler arasındaki farkı belirleme sürecidir. Ayrıca, bu farkın nedenlerini ortaya çıkarmaya ve durumu iyileştirmek için yaklaşımlar tanımlamaya yardımcı olur.

AI/VR teknolojilerini benimserken işyeri ve beceri ihtiyaçlarını değerlendirmek için farklı yöntemler vardır. Bu bölümde, tek başına veya birbirleriyle kombine edilerek kullanılabilen ve şirketlerin tüm fonksiyonlar/roller için beceri ihtiyaçlarını değerlendirmelerine olanak tanıyan üç yöntem sunulmaktadır:

1. SWOT analizi
  2. Yetkinlik çerçeveleri
  3. Çalışan anketleri

SWOT analizi, AI/VR'nin benimsenmesiyle ilgili güçlü yönleri, zayıf yönleri, fırsatları ve tehditleri belirlemeye olanak tanıyan stratejik bir analiz aracıdır. Uygulamayı etkileyebilecek iç ve dış faktörlerin anlaşılmasına yardımcı olur.

Yetkinlik çerçeveleri, yetkinlikleri belirlemeye ve şirket içindeki farklı roller için becerileri tanımlamaya yardımcı olur. Ayrıca eğitim ve gelişim, işe alım ve yedekleme planlamasında da yardımcı olurlar.

Çalışan anketleri, AI/VR konusunda beceriler, algı ve hazırlık durumuna ilişkin içgörüler sağlar. Bunları işletmenin ihtiyaçlarına göre uyarlama ve yeni teknolojilere olan alışkanlık düzeyleri, eğitim ihtiyaçları ve potansiyel direnç alanları hakkında bilgi alma önemlidir.

Ekte aşağıda sıralanan 8 adet Beceri İhtiyaçları Değerlendirme Klavuzu Kontrol Listesi şirketinizin kullanımına sunulmuş olup, ihtiyacınız doğrultusunda 8 kontrol listesinin tamamını/bir ya da birkaç adedini seçerek kullanabilirsiniz.

1.Şirket Profili Kontrol Listesi

2. Yapay Zeka – Sanal Gerçeklik Beceri İhtiyaç Analizi Kontrol Listesi

3. Dijital Beceri Eğitim Planı Kontrol Listesi

4. Yetkinlik Çerçevesi Kontrol Listesi

5. Eğitim Planı Kontrol Listesi

6. Personel Becerileri Öz-Değerlendirme Anket Şablonu

7. SWOT Analizi Şablonu

8. Yetkinlik Çerçevesi Şablonu